EN MK
AUSTRALIAN MACEDONIAN E-MAGAZINE

МАКЕДОНИЈА

Ногачески присуствуваше на свеченото отварање на изложбата “100 години Требеништа”.

15 March, 00:47
Ногачески присуствуваше на свеченото отварање на изложбата “100 години Требеништа”.

Градоначалникот на општина Дебрца Зоран Ногачески вечерва присуствуваваше на свеченото отворање на најочекуваната и најзначајната изложба за македонската, балканската, европската и светската археологија, “100 години Требеништа”.Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.


Она што илјадници години беше под земја, а пред 100 години го разединивме, денес повторно се обедини.
Нема зборови со кои можам да Ви го опишам чувството кога поминувате покрај артефактите од исклучително богатата некропола од 6 век пр.н.е., а притоа знаете дека се работи за археолошко наследство пронајдено токму тука, околу сите нас, наследство кое сведочи за една исклучителна цивилизација која живеела на овие простори каде што денес ние живееме.
И посебно Ве прави горд тоа што токму тоа наше, денес му припаѓа на светот.
Митот и загатката за нашето Требеништа сеуште трае.
Приказната за Требеништа не е завршена. Таа допрва ќе треба да се демистифицира, отплеткува, допишува и прераскажува.
И со право можам да воскликнам, дека Требеништа е нешто најдоброто што ни се случило, нешто највредното што сме и го дале на светската археологија и цивилизација.Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.
Требеништа вечерва на едно место обедини три балкански држави.
Да посакаме таа обединувачка енергија да продолжи да се шири насекаде по светот.

Нпиша на својот Фб профил,  Г-дин Ногачески

извор: Шило

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
 Security Image  Освежи

Коментар


banner
banner
Размена
Цена
Измени
EUR 
61.4913
0
USD 
54.4075
0
GBP 
71.5931
0
CHF 
54.693
0
JPY 
0.4935
0
AUD 
38.6179
0
banner
banner
banner
banner
banner
banner