EN MK
AUSTRALIAN MACEDONIAN E-MAGAZINE

ЗАЕДНИЦА, АВСТРАЛИЈА

Централна прослава во Сиднеј ПРОСЛАВЕН ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО РОГДАЕЛ-СИДНЕЈ-АВСТРАЛИЈА

09 September, 18:00
Централна прослава во Сиднеј ПРОСЛАВЕН ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО РОГДАЕЛ-СИДНЕЈ-АВСТРАЛИЈА

Денес, недела 9/ти септември 2018 година на улицата Кинг Стрит во Рогдаел се одржа прослава по повод 8/ми Септември денот на независноста на Македонија во организација на одборот за прослави и манифестации при Македонската православна црковна општина ''Света Петка''.
Оваа година се одбележуваат 6 години на поставување на македонските знамиња на јарболите на Кинг Стрит во Рогдаел.Оваа година чест имаше да го подигне македонското знаме нашиот долгогодишен градоначалник господинот Бил Саравиновски и прв градоначалник на општината Bayside..
На прославата говор одржа долгогодишениот активист во македонската заедница и првиот иницијатор да секоја година се одржува оваа важна манифестација за македонците во Сиднеј господинот Кире Циревски.
Поѕдравни говори одржаа и Бил Сарафиновски и отец Владо Недески .
Културно уметничкото друштво ''Илинден'' со своите играорни групи настапија со сплет од песни и ора од сите краеви на Македонија.
Честит праѕник Македонки и Македонци!
Македонија вечна!
Посебна благодарност до органиѕаторите да с еодржи оваа манифестација:црковната општина ''Света Петка'',КУД ''Илинден'', а посебна благодарност на Кире Циревски и Гоце Јовановски.

Пишува Тоде Кабровски

 

 

 

Најмладите генерации со традиционалните песни и ора во чест на Македонија

 

Градоначалникот на Рокдајл и покровител на прославата г-н Бил Саравиновски

 

 

 

 

 

извор: Шило

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
 Security Image  Освежи

Коментар


banner
banner
Размена
Цена
Измени
CHF 
54.3745
0.1381
AUD 
38.4686
0.0329
JPY 
0.4883
0.0027
EUR 
61.4921
-0.0011
USD 
54.002
-0.1579
GBP 
70.9661
-0.3056
banner
banner
banner
banner
banner
banner