EN MK
AUSTRALIAN MACEDONIAN E-MAGAZINE

МАКЕДОНИЈА

Талентираните деца уште од средно училиште размислуваат да си одат од земјава

12 March, 06:25
Талентираните деца уште од средно училиште размислуваат да си одат од земјава

Талентираните  деца  размислуваат да заминат од земјава. Иако освојуваат награди по натпревари, не се задоволни од образовниот систем.  Велат државата се обидува да ги задржи, подршка имаат но не е доволна. Многу од нив се уште не завршиле средно, а веќе прават планови да ја градат својата иднина надвор од тука.

Од меѓународните иснитуции со критика- образованието во земјава за разлика од соседството се влошува. Препорачуваат држвата да обезбеди квалитете живот и образование за младите.  Наместо децата да заминуваат од тука студенти од други држави да доаѓаат во земјава.

И од фоднот за иновации потврдија дека подршката од државата за овие деца не е довлна и треба уште многу да се работи.  Сметата дека за креирањето на програмите треба да се чуе мислењето и на  децата и на родителите.

Од фоднот потенцираа дека концептот кој треба да ги подржи овие деца  се очекува да биде готов до почетокот на летото.

Фото за вовед:
YouTube видео:
Категорија:
Новинар:

Коментари [0]

Додади коментар


Безбедносен Код:
 Security Image  Освежи

Коментар


banner
banner
Размена
Цена
Измени
EUR 
61.4913
0
USD 
54.4075
0
GBP 
71.5931
0
CHF 
54.693
0
JPY 
0.4935
0
AUD 
38.6179
0
banner
banner
banner
banner
banner
banner