EN MK
AUSTRALIAN MACEDONIAN E-MAGAZINE

ИСТОРИЈА

Железна црква „Свети Стефан“ во Истанбул изградена од Македонци

Железна црква „Свети Стефан“ во Истанбул изградена од Македонци
30 May, 21:15

Православната црква „Свети Стефан“ во Цариград позната како Железна црква, која пред 1912 година била изградена со парите на охриѓаните, ресенчаните, велешаните и македонци од егејска македонија. Исто така, малкумина знаат дека во дворот на црквата се погребани многумина познати историск [...]

Александровиот саркифаг – единствената копија дадена за Археолошкиот музеј на Македонија

Александровиот саркифаг – единствената копија дадена за Археолошкиот музеј на Македонија
30 May, 20:55

Александарски саркофаг, саркофаг од IV век п.н.е. украсен со барелјефни резби со Александар Македонски. Откриен е во некропола близу Сидон, Либан во 1887, и денес е изложен во Археолошки музеј во Истанбул, Турција. Саркофагот [...]

Macedonian Tradition : On Duhovden people give food "for the soul and memory of their loved ones

Macedonian Tradition : On  Duhovden  people  give food
27 May, 09:22

  In Macedonian folk belief this religious  holiday is m.ost connected with the souls of the dead On  Duchoven  people  give food  "for the soul and memory of their loved ones who have passed". This is done in order to satisfy the dead, because they [...]

Денеска е Света Гликерија: Не јадете ја оваа намирница за да не привлечете болест

Денеска е Света Гликерија: Не јадете ја оваа намирница за да не привлечете болест
27 May, 02:37

Света Гликерија живееше и пострада за Христа во вториот век. Беше ќерка на некој римски гувернер. Татко и умре уште додека Гликерија беше млада. По ова таа се пресели во Тракија, во градот Трајанопол. Тука света Гликерија беше изведена да принесе жрт

[...]

Доаѓа голем и тежок празник: Запалете свеќа за мртвите и ова задолжително направете го

Доаѓа голем и тежок празник: Запалете свеќа за мртвите и ова задолжително направете го
23 May, 18:16

Духовден, празник кој се прославува во спомен на слегувањето на Светиот дух. Бидејќи овој голем настан се одиграл на педесеттиот ден по Воскресението Христово празникот секогаш се слави на педесеттиот ден по Велигден и оваа година паѓа во петок.Упате

[...]

Верувања за Ѓуѓовден: Лош знак е ако врне дожд, а ова никако не смеете да го правите

Верувања за Ѓуѓовден: Лош знак е ако врне дожд, а ова никако не смеете да го правите
06 May, 18:17

Доаѓа големиот празник Ѓурѓовден, кој е еден од празниците со најмногу обичаи. Најголемиот дел од нив се пред да изгрее сонцето.На овој ден не треба да се спие, за цела година да не сме поспани и да не не боли глава.Во селата се палеле големи огнови

[...]

Предвидувањето на Нострадамус станува вистина: Вака познатиот пророк го најави почетокот на Третата светска војна

Предвидувањето на Нострадамус станува вистина: Вака познатиот пророк го најави почетокот на Третата светска војна
11 April, 18:41

Еден од најпознатите и најчесто зборувани пророци, Нострадамус, предвидел дека Третата светска војна ќе започне на Блискиот исток.Најновите случувања во светот на неговите предвидувања му даваат сосема логичен момент.Имено, светските медиуми под озна

[...]

Бавна и болна смрт: Медицината откри како починал Христос распнат на крстот

Бавна и болна смрт: Медицината откри како починал Христос распнат на крстот
07 April, 09:08

Губење на крвта, гушење, престанок на работата на срцето, собирање течност во белодробната и срцевата обвивка, дехидрација, тотална исцрпеност… се конкретните физички причини за смртта на Исус Христос по неговото распнување на Велики петок, пишува дневниот весник „Дневник“. До ва [...]


banner
banner
Размена
Цена
Измени
GBP 
69.405
0.3964
USD 
53.9269
0.0277
AUD 
39.1151
0.0095
JPY 
0.4774
0.0009
EUR 
61.4928
-0.0008
CHF 
54.1739
-0.0485
banner
banner
banner
banner
banner
banner